Solucions creatives: Si vols escriure / Ray Bradbury

Publicado en Solucions creatives el 29/04/2017 por Victor González – Se el primero en comentar

“Si vols escriure, si vols crear, has de ser el ximple més sublim que Déu hagi creat i hagi deixat anar a passejar.

Has d’escriure cada dia de la teva vida.

Has de llegir llibres estúpids i horribles i també llibres gloriosos, i deixar que ells lluitin en belles batalles dins del teu cap; vulgar un moment, brillant el següent.

Has de rondar per les llibreries, escalar les prestatgeries com si fossin escales per olorar els llibres com si portessin perfum i portar sobre el teu cap llibres com a barrets.

Desitjo per a tu un combat de lluita lliure amb la teva Musa Creativa que duri tota la teva vida.

Desitjo bogeria i ximpleria i alienació per a tu.

Espero que visquis amb la histèria, i que fora d’ella puguis fer grans històries, de ciència ficció o de qualsevol altra cosa.

El que vull dir; espero que estiguis enamorat cada dia pels següents 20.000 dies. I fora d’aquest amor, recrea un món.”

Si vols escriure, informa’t del nostre curs de Narrativa.

continuar leyendo

Solucions creatives: Escriure el que no és agradable / Anthony Burgess

Publicado en Solucions creatives el 28/04/2017 por Victor González – Se el primero en comentar

“Desafortunadament, massa gent que hauria de saber més sobre el tema, exagera els seus sabers sobre una matèria que afecta la seva capacitat de fer judicis purament literaris. No m’agrada sobre el que escriu el senyor Burroughs; ni a mi m’agrada sobre el que normalment escric jo mateix: el contingut de la meva Taronja Mecànica em donava nàusees. No hi ha gens de suculent en el treball del Sr. Burroughs quan refina el seu cru material i ho converteix en art. La vida és, desafortunadament, vida. Fora de la vida hem d’escollir, per a la nostra escriptura, la qual cosa més ens estimularà per escriure bé. “Tot el que viu és sagrat”, pot ser que això no sigui moralment cert, però és cert en la matèria de literatura. Per l’amor de Déu, deixem la moral als moralistes i seguim amb el treball d’aprendre a avaluar l’art com a art.”

Si estàs interessat/da en l’escriptura, no dubtis a informar-te del nostre curs de Narrativa.

continuar leyendo

Solucions creatives: Per què s’escriu? / Carmen Martín Gaite

Publicado en Solucions creatives el 27/04/2017 por Victor González – Se el primero en comentar

“Per a què s’escriu? S’escriu per llançar a l’aire noves preguntes, per interrompre les afirmacions alienes, per tractar d’entendre millor el que no està tan clar com diuen. Per distanciar-se de la realitat, mirar-la com un espectador i convèncer-se que res és el que sembla. Un escriptor, encara que hagi albirat la inconsistència de la seva aportació personal i fins i tot l’augment de caos que pot suposar, escriu malgrat tot. Per què? Perquè creu que el que ell va a dir no ho ha dit ningú encara des d’aquest punt de vista. Pot prendre’s com un vici, com una arrogància o com una defensa, que de tot tindrà.”

Si t’agrada escriure, entra i informa’t del nostre curs de Narrativa.

continuar leyendo

Taller de reseña literaria | 13, 20 y 27 de mayo

Publicado en Actividades literarias, Actualidad, Tallers intensius el 27/04/2017 por Laboratorio de Escritura – Se el primero en comentar

fe34e5e2-d3c3-4948-8762-38a1e0ba3909

¿Quieres saber cómo dinamizar tu propio blog literario?

Este taller pretende dar al participante las herramientas para tener una amplia visión de la reseña literaria de estos días y darle la posibilidad de convertirse en bloguero/a literario/a.

El alumno podrá conocer tanto los detalles teóricos y técnicos que caracterizan a las reseñas literarias actuales como todos los detalles prácticos, contando con la oportunidad de realizar tres ejercicios de reseña que serán valorados por el profesor y comentados en clase con los demás alumnos.

Por último, los alumnos aprenderán a crear su propio blog de reseñas, a leer de forma productiva un libro, a explotar su estilo, a manejarse en las redes sociales y, sobre todo, a saber qué decir cuando quieran expresar lo que han sentido al leer un libro.

Fechas: Sábados 13, 20 y 27 de mayo

Hora: 11h00 a 13h00

Precio: 70 €

INSCRÍBETE AQUÍ

continuar leyendo

Solucions creatives: Decàleg (més un) per a escriptors principiants / Juan Carlos Onetti

Publicado en Solucions creatives el 26/04/2017 por Victor González – Se el primero en comentar

I. No busquin ser originals. El ser diferent és inevitable quan un no es preocupa de ser-ho.

II. No intentin enlluernar al burgués. Ja no resulta. Aquest només s’asusta quan amenacen la seva butxaca.

III. No tractin de complicar al lector, ni buscar ni reclamar la seva ajuda.

IV. No escriguin mai pensant en la crítica, en els amics o familiars, en la dolça parella o esposa. Ni tampoc en el lector hipotètic.

V. No sacrifiquin la sinceritat literària a res. Ni a la política ni al triomf. Escriguin sempre per a aquell altre, silenciós i implacable que portem dins i no és possible enganyar.

VI. No segueixin modes, abjurin del mestre sagrat abans del tercer cant del gall.

VII. No es limitin a llegir els llibres ja consagrats. Proust i Joice van ser despreciats quan van mostrar el nas, avui són genis.

VIII. No oblidin la frase, justament famosa: 2 més dos son quatre; pero, i si fossin 5?

IX. No menyspreïn temes amb estranya narrativa, qualsevol que sigui el seu origen. Robin si és necessari.

X. Menteixin sempre.

XI. No oblidin que Hemingway va escriure: “Fins i tot vaig donar lecturas de les parts ja llestes de la meva novel·la, que ve a ser el més baix en que un escriptor pot caure”.

Si t’agradaria iniciar-te en el món de l’escriptura pots fer-ho amb el nostre curs de Narrativa 1. 

continuar leyendo

Solucions creatives: Fer una digressió i rebatre-la des de dins la història / Tim O’Brien

Publicado en Solucions creatives el 25/04/2017 por Victor González – Se el primero en comentar

“Cada vegada que explicava la història, el Rata tenia tendència a parar-se de tant en tant, interrompent la seva narració, per a insertar petits aclariments o comentaris d’anàlisis i opinions personals. Era una mala costum, deia Mitchell Sanders, perquè el que importa és el material en brut, la sustancia en si, i no has d’impedir que flueixi lliurement amb les teves intervencions fora de lloc. El que has de fer, deia Sanders, és confiar en la teva pròpia història. Treu-te del mig i deixa que s’expliqui sola. Però el Rata Kiley no podia evitar-ho. Volia ver evidents fins els més lleus matisos del seu significat.”

Si t’interessa la construcció de personatges fes una ullada al nostre curs En la ment del personatge.

continuar leyendo

Solucions creatives: Escriptors, crítics i idees / Doris Lessing

Publicado en Solucions creatives el 24/04/2017 por Victor González – Se el primero en comentar

“Estic segura que ja ho he dit abans, però ho diré un altre cop; hi ha un petit problema entre crítics i escriptors. Un escriptor s’enamora amb una idea i es deixa emportar per ella. Un crític mira el producte final i ignora l’impuls que va portar a escriure-ho, que no té res a veure amb el tipus de pensament atemperats que s’han tingut sobre allò. Si tu pots imaginar el delicat plaer sagnant de tenir una idea i agafar-la! És un dels grans plaers de la meva vida. Déu meu, una idea!”

Si busques plasmar les teves idees en el paper fes una ullada al nostre curs de Quadern d’Escriptura.

continuar leyendo

RECOMANACIÓ DE LLIBRES PER SANT JORDI 2017

Publicado en Actualidad, Recomanem el 22/04/2017 por Laboratorio de Escritura – Se el primero en comentar

Per al dia de Sant Jordi, els carrers s’omplen de llibres i roses, i us volem recomanar una selecció de llibres feta pels nostres professors i col·laboradors de narrativa, novel·la, poesia, no-ficció, edició de literatura infantil i conte il·lustrat.

Feliç dia del llibre! – Bona diada! – Feliç Sant Jordi!

continuar leyendo

CURSOS D’ESCRIPTURA (Maig i Octubre 2017)

Publicado en Actualidad, Cursos presenciales, Cursos virtuales el 22/04/2017 por Laboratorio de Escritura – Se el primero en comentar

continuar leyendo

Solucions creatives: La realitat d’un novel·lista / Sergio Pitol Demeneghi

Publicado en Solucions creatives el 22/04/2017 por Victor González – Se el primero en comentar

“El novel·lista haurà d’entendre que l’única realitat que li correspon és la seva novel·la, i que la seva responsabilitat fundamental es finca en ella. Tot el que ha viscut, els conflictes personals, les preocupacions socials, els bons amors i els dolents, les lectures i, per suposat, els somnis, hauran de confluir en ella, posat que la novel·la és una esponja que desitjarà absorbir-ho tot. El narrador cuidarà d’alimentar-la i enfortir-la, impedint qualsevol propensió a la obesitat”.

Si t’agrada la narració no dubtis en fer una ullada al nostre curs de Narrativa 1.

continuar leyendo