Pentti Sammallahti en Barcelona

Hi ha fotògrafs per els quals comptar una història amb una imatge sembla que li és tan fàcil com caminar. Aquests individus tan escassos no se’ls pot classificar amb una etiqueta. El que aquests comptadors d’històries són capaços de crear amb una càmera és simple i pura narrativa visual.

Un d’aquests fotògrafs és Pentti Sammallahti. Encara que molt poc conegut al nostre país, és considerat en la resta d’Europa com un dels grans noms de la fotografia contemporània. És difícil trobar una exposició seva i els seus llibres són encara més escassos; haver pogut aconseguit una beca de 20 anys del govern Finlandès per fotografiar el va retirar com a professor de fotografia i l’ha allunyat dels circuits fotogràfics comercials típics. Això no fa més que incrementar l’exclusivitat de l’exposició que la Galeria Valid Foto a Barcelona va inaugurar el passat 7 d’abril i que podrà visitar-se fins al 25 de maig.

Com a admirador de Sammallahti i com a professor de narrativa fotogràfica, us recomano encaridament que no us perdeu aquesta exposició. Un dels millors comentaris que he sentit sobre el treball de Sammallahti és que cada imatge sembla extraida d’un conte, d’una d’aquestes històries que t’explicaven abans d’anar a dormir. Els personatges de les seves fotos -principalment animals- habiten en un món primigenio, impertorbable, intel·ligible i ple de pau que tanmateix provoca una forta resposta de qui les mira. Les seves petites fotos -algunes de no  més de 12 centímetres- són petites finestres als nostres propis somnis. Ens ajuden a sortir en aquest món interior anomenat imaginació, que tots portem dins, però del qual ens costa tant accedir quan som adults.

Sammallahti captura i fabrica aquestes petites joies amb la precisió d’un rellotger. Una composició mil·limètrica junt amb un revelatge impecable fa que acabis amb el nas pegat al vidre que separa la foto dels teus ulls. Mai tan poca superfície va ser capaç d’explicar tant.

Aquesta és també una bona oportunitat per tenir una d’aquestes petites meravelles. Com explicava abans, Sammallahti és fora dels circuits de col·leccionistes i una de les característiques de la seva producció és que no numera les seves fotos. Això li permet tenir un preu més que competitiu comparat amb altres fotògrafs de la seva categoria. Per qui no estiguin acostumats a comprar fotografia aquesta és una bona ocasió per començar a fer-ho. No només pel el preu, sinó perquè tenir una de les seves fotografies, et permetrà somiar despert i respirar amb calma cada vegada que miris en el seu interior.

// Ángel Albarrán es professor del curs de Fotografia Narrativa del Laboratorio de Escritura.

Deja un comentario

*