Solucions creatives: La fotografia no es mira (II)

Tal com hi vaig explicar a l’article anterior – La fotografia no es mira (I) – la fotografia és una espècie de metàfora que ha de ser desxifrada. Vol dir això que sense aprendre el “llenguatge” de la fotografia no és possible interpretar-la? La resposta és no. Un dels aspectes més interessants de la fotografia és la seva universalitat i subjectivitat, que permeten que sigui interpretada de forma correcta per qualsevol que prengui la molèstia d’intentar-ho.

Una imatge pot ser el detonador d’una explosió de sensacions i sentiments, però per desencadenar-los, cal posar en marxa el mecanisme. Per interpretar la fotografia cal fer l’esforç d’intentar entendre que representa la imatge, que expressa, de que va, a què pregunta ens està contestant.

Tot l’explicat en aquests dos articles ens està donant, de fet, la clau per saber com crear una imatge excel·lent i que es quedi fixada en la ment del que veu. Mark Davison, fotògraf i editor, l’explica de manera magistral:

“Les fotografies no són més que taques sobre un paper, però alhora representen una sèrie d’objectes amb les seves associacions simbòliques. Mirant una fotografia, la ment es mou cíclicament cap a davant i cap a enrere, reaccionant a aquest microcosmos de disseny pla, a la textura fotogràfica, als ajuts per entendre la perspectiva, al caràcter de la llum i les associacions mentals entre els objectes representats. Aquests nivells múltiples poden confluir o separar-se i la tensió essencial entre aquests conceptes és el que li dóna a una bona fotografia la seva capacitat de destacar i perdurar”.

Interpretant les imatges d’altres fotògrafs és com aconseguirem aprendre a millorar les nostres.

Article anterior: Solucions creatives: La fotografia no es mira (I)

// Ángel Albarrán és professor del curs de Fotografía Narrativa del Laboratori d’Escriptura.

Deja un comentario

*