La novel·la gràfica de Santiago García

La Novela gráficaLa novel·la gràfica de Santiago García, és un dels primers llibres (sobretot, en castellà) que intenta respondre a la gran pregunta: ” Què són les novel·les gràfiques? “. I el planteig és molt interessant: no es tracta de delimitar un gènere o donar definicions tancades, de diccionari, sinó tot el contrari: veure a aquest moment del còmic anomenat “novel·la gràfica” i les seves variants, com un resultat de l’ús social d’aquest tipus de llibres.

A partir de preguntes sobre el desenvolupament de l’etern “gènere menor” (s’anomeni còmic, historieta, etc., etc., etc.), Santiago García ofereix un dinàmic recorregut pels quals poden considerar-se pares/antecedents de la novel·la gràfica, oblidats davant la història oficial del Yellow Kid de Outcalt, i recuperats davant l’interès recent d’aquesta opció més narrativa/literària de l’art dels dibuixos i les paraules. I un altre punt en que el crec que encerta, sobretot per aclarir de què es tracta els nous lectors, poc coneixedors del còmic tradicional: la historieta (i la seva nova forma de novel·la) no és ni literatura ni dibuix/pintura/art, es tracta d’una altra cosa. I per això és que els esforços d’avaluar les creacions dels guionistes i il·lustradors amb els paràmetres d’aquestes disciplines, són erronis. La historieta funciona en aquest espai, aquest interstici de sentit (múltiple, incomplet, suggerit) que es dóna entre la paraula i la il·lustració. Encara falta trobar un mètode de pensar-la i abordar-la, encara estem davant primeres i temptatives improvisades.

La compilació de dades i exemples gràfics és molt extensa, la qual cosa no disminueix el ritme de l’escriptura ni l’interès del llibre. Es tràfic d’una obra molt interessant tant per als fanàtics del còmic com per a qui busquen entendre què és el que està revolucionant el gènere, però que no saben molt bé si anar en una botiga especialitzada, buscar aquests llibres en alguna lleixa de les llibreries generals o veure on es compren per internet… Una lectura molt recomanable, escrita per un verdader especialista en el tema.

Per Gabriela Pedranti // professora del taller de lectura “Entre el conte i la novel·la” i coordinadora del seminari Novel·la gràfica.

Article extret del blog Cultura Comiquera.

Deja un comentario

*