TXT ARXIU DE TEXT. De l’escriptura al microaudiovisual DIY (Do it your self). Formes de traspassar els límits habituals de l’escriptura.
És un video un text literari? Una fotografia és un relat? De quin tipus de literatura parlem quan veiem un clip de vídeo fet amb el meu mòbil, una entrada del meu weblog, un projecte de revista? Què habita al voltant del text escrit? Poden suplantar altres disciplines artístiques al text? Quins són els seus límits? Quines altres formes i formats podem utilitzar per ampliar l’univers de la nostra obra? Com es completa el nostre exercici d’escriptura? Finalment, com es pot crear un vincle que equipari l’escriptura creativa amb el microaudiovisual, amb l’audiovisual DIY?
Aquest seminari té com objectiu:
Crear un espai de diàleg sobre els límits que el text escrit té en el present.
Reflexionar sobre les possibilitats de construir un cos paratextual brinda a l’escriptor en formació per crear un univers propi que recolzi la seva obra.
Per a això es proposarà a l’alumne una sèrie d’exercicis que li ajudin a completar la seva activitat creativa davant la pàgina mitjançant la creació a través d’altres mitjans diferents a l’escriptura convencional, en aquest cas, la realització d’un microaudiovisual que aconsegueixi traslladar una idea literària, del text escrit a les imatges .
Per microaudiovisual s’entén un vídeo lleuger, creat des de la baixa tecnologia, amb recursos molt limitats en equip i pressupost; majoritàriament produït per ser visionat en Internet, per a petit format i baixa resolució, realitzat des de la intimitat amb recursos a l’abast del creador.
La intenció del seminari és familiaritzar l’alumne amb una sèrie d’eines, punts de vista, propostes i òptiques que permetin embastar altres formes d’expressió amb la literatura. Per això, el seminari és bàsicament un ampli mostrari de bones pràctiques i exemples que afegeixin possibilitats i complementin la visió creativa de l’alumne en relació amb l’escriptura i la construcció de la literatura. Un espai de coneixement compartit que es formarà de molts altres texts mostrats com una invitació a crear. Un arxiu de diferents texts units per cites literàries i frases sobre la creació i l’escriptura des de diversos punts de vista, amb l’objectiu d’apropar l’estudiant a òptiques diverses i provocar un diàleg sobre els límits de l’escriptura.
Se suggerirà a tota hora la creació de metatexts, paratexts, hepitexts i altres manifestacions creatives al voltant de l’escriptura que contribueixin a la construcció d’un univers individual i particular per a l’obra literària. L’aposta busca, a tota hora, cenyir-se al text, revestir-lo, assistir-lo, ampliar-lo, canviar-lo perquè continuï la seva vigència però de cap manera no suplantar-lo o allunyar-se d’ell.
El seminari s’estructurarà en dues sessions de 2h30, en les quals l’alumne produirà les imatges del seu propi micro audiovisual DIY.
Primera sessió / 14 desembre / 16.00 – 18.30
La primera sessió concentra l’orientació teòrica del seminari. Es tracta de mostrar un ampli arxiu de pràctiques textuals aparentment allunyades del text escrit, és a dir, realitzades per altres mitjans i disciplines buscant sempre vincular-los amb l’escriptura.
La primera sessió inclou un exercici a realitzar per l’alumne:CUT&PASTE, inspirat en les tècniques del cut up de William S. Burroughs i en la metodologia de creació poètica del moviment Dadá i Tristán Tzara.
- Buscando antecedentes. De las vanguardias clásicas al texto ilustrado.
- El primer paso: la adaptación del texto literario. Dos ejemplos: Antes de que anochezca de Reinaldo Arenas / Julian Schnabel; Fight Club de Chuck Palanhuik / David Fincher.
- La contraparte. Cuando una película sería un mejor libro. El caso de Charlie Kaufman.
- Isaki Lacuesta. El audiovisual como escritura literaria.
- Literatura en imágenes. De DosPassos a la jóven narrativa española.
- Yo y todos los demás: la autoconfesión, el blog y el video blog y la exhibición de uno mismo.
- Otros géneros, otras artes: prácticas artísticas que recuerdan y son textos literarios.
Objetos como cuentos de Borges: Darkpool de Janeth Cardiff.
Libretas como novelas río: Juan Rayos y sus series Moleskine
La literatura como falsificación: La revista libro y el libro revista de Vicente Luís Mora.
Twitter y la producción del presente: Cristina Rivera Garza.
El mal de escritura. Sobre texto e imaginación especulativa (MACBA)
- Cierre. Paratexto, epitexto, metatexto. Cómo revestir la escritura con otras escrituras alrededor del texto.Exercici: CUT&PASTE del dadaísmo al cut up de Burroughs.
Segona sessió / 21 desembre / 16.00 – 18.30
Aquesta segona sessió està destinada més pròpiament al caràcter audiovisual. En ella es farà un repàs final per un parell de projectes audiovisuals de caràcter literari que aterrin directament en la idea de la literatura vinculada a l’audiovisual, així com diferents formes en què la literatura es veu recolzada pel vídeo. Tanmateix, la segona sessió estarà orientada en major mesura a la pràctica.
Inclou un exercici audiovisual: CINEMINUTO EN DIRECTO.
- Especulaciones sobre la invención de una tradición para la literatura
expandida. Si Sebald hubiera conocido Facebook; si Brossa hubiese tenido un móvil con cámara de vídeo.
- Géneros de actualidad: el booktrailer como género literario.
- El audiovisual como información para el texto: Canal L; Cuento mi libro.
- Ya lo hago yo: algunos ejemplos de textos audiovisuales hechos desde la intimidad y la baja tecnología.
- Ejercicio: CINEMINUTO en directo.
- El bajo formato, el DIY, y el audiovisual ligero: Dos ejemplos que son tres.
- Nociones sobre imagen en movimiento.
El montaje como bricolaje y escritura: Michel Gondry.
Caja de herramientas: muestrario de recursos para crear, grabar, montar, editar
y publicar tu video o texto audiovisual.
Arxiu de text no és un taller de creació audiovisual, és la invitació a compartir una tesi sobre la necessitat que l’escriptor contemporani construeixi amb diverses eines un cos textual al voltant de la seva obra literària vinculant-la, en aquest cas, amb la creació de peces del microaudiovisual. O potser una forma d’incitar una reposada davant de la pregunta sobre què li correspon que ell es fa als autors en un moment com l’actual, marcat per la democratització dels modes de producció i la multiplicació de la creació i distribució d’aquesta creació de forma amateur.
Mario Hinojos, llicenciat en ciències de la comunicació i periodisme, amb especialitat en Mitjans Audiovisuals per el Tec de Monterrey, Mèxic; i Màster en Cultura Històrica i Comunicació per la Universitat de Barcelona. Ha realitzat estudis de posgrau en Literatura Comparada: estudis literaris i culturals per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat els contes Espacio de sólo tres dimensiones; De cómo una carta puede ser un cuento, y puede ser una carta y puede ser tres cuentos, ambdós com a primera menció del concurs estatal de conte del Colegio de Bachilleres del Estado de Sinaloa en 2006 y 2007 respectivament. I la novel·la Round de Sombra, guanyadora del V Premio Nacional Valladolid de las letras 2009 en México. En la actualitat treballa en l’àrea creativa de l’empresa de gestió i producció cultural Trànsit Projectes a Barcelona.
.
PREU: 70 euros
LLOC:
Laboratorio de Escritura (c/Escorial 11, 08024 Bcn)
INSCRIPCIONS:
cursos@laboratoriodeescritura.com
93 213 94 89 / 622 822 897
ORGANITZAT PER:
Laboratorio de Escitura i Trànsit Projectes