Taller de Cròniques de Personatges: De cerca nadie es normal / Julio Villanueva Chang

Taller Crónicas de Personajes«Tot el que volem publicar -des d’un crim massiu a un ridícul fenomen d’Internet, des d’un descobriment científic per accident fins el sobtat ascens d’un president – es tracta d’una cosa tan enigmàtic com senzill: d’entendre a la gent. Qui escriu un perfil travessa una muntanya – o un desert – d’arxius, entrevistes i escenes de les que es testimoni, i des de la seva mirada selectiva que intenta desxifrar a una persona, des d’una presidenta fins a un carnisser. Es tracta d’escollir d’entre gent pública i anonima a algú tan exemplar com exitant i contradictori, i de fer una excavació de la seva vida i la seva personalitat. El perfil és el gènere més complet i a la vegada el més fal·lible: qui es proposa publicar-lo com un text escrit per a una revista o com un document audiovisual s’enfronta a un gènere tan ambiciós com decebedor, a la seva pròpia ignorància i perplexitat, a la pregunta si de veritt és possible conèixer algú». De La silueta del perfil/Julio Villanueva Chang

Dates i horaris: dissabte 25 d’octubre, de 16 a 20 hores i diumenge 26 d’octubre, de 10 a 14 hores.
Lloc Laboratori d’Escriptura (c/Joan Blanques 12, 08012 Barcelona)
Com arribar: Metro joanic (L4)  / Metro Fontana (L3), autobús: 39, 55, 15, bicing: pl. joanic
Preu: 100 euros (inclou material de lectura)
Inscripcions: cursos@laboratoriodeescritura.com o trucant al teléfono 932 139 489

Descripció del taller

En aquest taller, d’un cap de setmana, llegirem uns vint episodis de perfils en espanyol i anglès que els lliurarem com a material de discussió. Cada episodi que llegim ho tractarem com un cas universal amb problemes de treball de camp i treball d’escriptori per resoldre. A més, llegirem una mostra d’arxius del procés d’edició entre Julio Villanueva Chang i alguns autors que ell edita a la revista Etiqueta Negra. A partir d’aquests textos publicats i dels arxius privats, discutirem com produïm i venem les nostres idees d’històries, com aconseguir l’accés a una entrevista i conservem la confiança amb una persona perquè ens permeti acompanyar-la en la seva rutina fora de la situació teatral d’una entrevista, què observem i anotem durant una escena en què som testimonis, o com reconstruïm una escena quan no estem allà, quins errors solem cometre en tots els passos anteriors i finalment com llegim i reescrivim una història sense editor-i amb sort amb ell- en les millors publicacions d’Iberoamèrica.

 

Taller Crónicas de PersonajesJulio Villanueva Chang es director y fundador de la revista Etiqueta Negra. Maestro de la Fundación Gabriel García Márquez para el Nuevo Periodismo Iberoamericano (FNPI). Premio de la Sociedad Interamericana  de Prensa (SIP) en crónicas. Ha publicado el libro De Cerca Nadie Es Normal, una antología con cinco de sus perfiles. El Congreso de Periodismo Digital de España publicó Un día con Julio Villanueva Chang, el resumen de un taller sobre su experiencia de editor. Ha editado el libro «Messi» [Barcelona, Debate; Generale, Brasil] de Leonardo Faccio, traducido hoy a trece idiomas. Dirigió el equipo que publicó en Etiqueta Negra Las mentiras de un héroe oficial, del reportero Carlos Paredes, un reportaje sobre el general de policía que capturó a Abimael Guzmán y Vladimiro Montesinos y que obtuvo el Premio de la Fundación Nuevo Periodismo Iberoamericano. Fue autor invitado y parte del equipo de producción que publicó Southamerica in the XXI Century, en The Virginia Quarterly Review, una edición que ganó el American Magazine Award en la categoría Best Special Topic. Sus textos, traducidos a cinco idiomas, han aparecido en diarios y revistas como El País de España, Folha de S. Paulo de Brasil, Feuilleton de Francia, National Geographic Latinoamérica y McSweeney’s y The Believer de Estados Unidos. Ha sido editor invitado en las revistas Letras Libres, (México-España), Culturas del diario La Vanguardia (Barcelona) y de Internazionale, (Italia). Ha dictado talleres para editores y reporteros de periódicos como O Globo, y sitios web como El Faro.net; de revistas como Gatopardo, y de televisoras como Canal 22 de México. Ha sido profesor visitante del Máster de Edición de la Universidad Autónoma de Barcelona, conferencista en el TEDx Amazonia de Brasil, expositor en la Conferencia de Periodismo Narrativo de la Nieman Foundation at Harvard University, y en las universidades de Stanford. Es miembro del Comité Consultor de Radio Ambulante.org.

Dates i horari: dissabte 25 d’octubre, de 16 a 20 hores i diumenge 26 d’octubre, de 10 a 14 hores.
Lloc: Laboratori d’Escriptura (c/Joan Blanques 12, 08012 Barcelona)
Com arribar: Metro joanic (L4)  / Metro Fontana (L3), autobús: 39, 55, 15, bicing: pl. joanic
Preu: 100 euros (inclou material de lectura)
Inscripcions: cursos@laboratoriodeescritura.com o cridant al telèfono 932 139 489

Més informació: www.laboratoriodeescritura.com

 

Deja un comentario

*