Solucions creatives: La vall plena de núvols / Terry Pratchett

“Durant el primer mes o així d’escriptura d’un llibre, tracto que la part creativa de la ment es plasmi a la pàgina. Més endavant faig que aparegui la part analítica i tallo el treball en trossos de longituds apropiades, ho edito i ho poso (a cops) en la forma correcta. Cadascun troba la seva pròpia manera de fer les coses. Per descomptat, no em sento i planejo un llibre abans d’escriure-ho.
Hi ha una frase que utilitzo anomenada “La Vall Plena de Núvols”. Escriure una novel·la és com anar de viatge a través d’una vall. La vall està plena de boira, però es pot veure la punta d’un arbre aquí i la punta d’un altre allà. I, amb una mica de sort, es pot veure l’altre costat de la vall. Però no pots veure a través de la boira. No obstant això, et dirigeixes al primer arbre. En aquest punt d’un llibre, ja sé una mica com vull que comenci. Sé algunes coses que vull fer de camí. Crec saber com vull que acabi. Amb això és suficient. L’important és ara escriure tant com sigui possible. Si és necessari, escric el final bastant aviat en el procés. Ara, és molt possible que aquest final no sigui el final definitiu para quan acabi. Però sempre escric la que crec que serà la conclusió del llibre. És tot una tècnica, no per superar el bloqueig de l’escriptor, sinó per arribar a tenir 15.000 o 20.000 paraules de text en el meu haver. Quan tens aquest text, pots treballar en ell. Llavors comences a donar-te idees a tu mateix.”

Si t’agrada escriure fa un cop d’ull al nostre curs de Quadern d’Escriptura.

Deja un comentario

*