Solucions creatives: Madurar les idees / Orson Scott Card

Orson_Scott_Card_at_BYU_Symposium_20080216_closeup“El que dic és que és probable que passin mesos o anys abans que escrigui bones versions de les idees que tingui ara mateix. Però és probable que ja tingui centenars d’idees que porten anys madurant en el seu interior. Per a alguns escriptors, una de les millors formes d’ajudar al fet que una idea maduri és escriure un esborrany, veure el que surt quan realment s’intenta convertir la idea en una història. Està bé mentre sigui capaç d’admetre que, gairebé amb absoluta seguretat, l’esborrany que escrigui immediatament després de pensar en una idea haurà de ser descartat i reescrit des del principi.

Aquest esborrany inicial és l’equivalent en un escriptor del que fa un compositor quan crea una nova melodia, pianotejant simplement per veure com sona. No orquestra immediatament el tema, primer ho toca una vegada i una altra, amb variacions, canviant el ritme, els tons, les claus, imaginant diferents veus i timbres interpretant la melodia, imaginant diferents harmonies i contramelodías. Para quan el compositor comença realment a arreglar i orquestrar la peça, la melodia s’haurà transformat moltes vegades. La primera versió estarà oblidada. Alguns escriptors han d’inventar-se tot abans de començar a escriure. Uns altres arrenquen amb la redacció immediatament, i després reescriuen una vegada i una altra, deixant que les noves idees els arribin a mesura que escriuen cada esborrany. Jo em trobo en un punt intermedi: planifico molt abans d’escriure, fins que sento que la història està madura. Però després, quan escric, m’arriben tot tipus d’idees noves i exploro lliurement cada nou camí que pot conduir-me a algun lloc divertit. En conseqüència, les meves novel·les gairebé mai tenen molt a veure amb els esbossos que remeto als editors en signar el contracte. Però com que les novel·les són sempre molt millors que aquests esbossos, els editors mai s’han queixat.”

Si t’agrada l’escriptura no dubtis a fer-li un cop d’ull al nostre nou curs Quadern d’Escriptura.

Deja un comentario

*