Solucions creatives: Qui sóc després de llegir? / Maurice Blanchot

“Què fa l’escriptor que escriu? Tot el que fa l’home que treballa, però en grau eminent. Ell també produeix alguna cosa: és l’obra per excel·lència. Produeix aquesta obra modificant realitats naturals i humanes. Escriu a partir de cert estat del llenguatge, de certa forma de la cultura, de certs llibres, també a partir d’elements objectius, tinta, paper, impremta. Per escriure, li cal destruir el llenguatge tal com és i realitzar-ho en una altra forma, negar els llibres fent un llibre amb el que no són. Aquest nou llibre de segur és una realitat: es veu, es toca, fins i tot es pot llegir. De qualsevol manera, no és res. Abans d’escriure-ho, tenia certa idea d’ell, si més no tenia el projecte d’escriure-ho, però entre aquesta idea i el volum en què es realitza trobada la mateixa diferència que entre el desig de calor i l’estufa que m’escalfa. El volum escrit és per a mi una innovació extraordinària, imprevisible i tal que, sense escriure-ho, m’és impossible representar-me el que podrà ser. Per això em sembla una experiència els efectes de la qual, per molt conscientment que es produeixin, se m’escapen, experiència enfront de la qual no podré tornar a veure’m idèntic, per la raó següent: és que en presència d’una altra cosa sóc un altre, però també per aquesta raó més decisiva: que aquesta altra cosa –el llibre–, de la qual amb prou feines tenia una idea i que em permetia conèixer per endavant, precisament sóc jo mateix fet altre.”

Si t’interessa l’escriptura no dubtis a fer un cop d’ull al nostre nou curs Quadern d’Escriptura.

Deja un comentario

*