Solucions creatives: Els personatges són com l’amor a primera vista / María Esther de Miguel

literatura-2138875w640-640x509“Al principi tens la intuïció d’alguna cosa. Penses: “vull un assassí, vull un heroi, vull una dona enamorada”. De vegades robes les seves característiques de la realitat: prens una cara, una veu… De vegades els treus d’una altra novel·la. A mesura que avança la història vas trobant els detalls i moltes vegades retrocedeixes per agregar-los. D’entrada, no tinc un personatge acabat, ni tan sols quan es tracta de personatges històrics. En la Història estan les dades, les dates, les famílies. Però el personatge l’armes tu amb la teva imaginació. Si en l’imaginari col·lectiu un personatge és de determinada manera no et pots apartar molt. El personatge històric dóna més treball en allò tècnic, més treball artesanal. No pots desfer-te dels documents. Jo, quan dubtava, els donava un cop de telèfon a historiadors com Félix Lluna o a Hebe Clementi o a María Sáenz Quesada.(…) Com l’amor a primera vista, els personatges apareixen amb les seves característiques. Hi ha coses que són com els ossos: no es modifiquen. Un personatge viu no és flam, com jo no he estat un flam en la meva vida.”

Si t’agrada l’escriptura, no dubtis a fer un cop d’ull als nostres cursos de Narrativa.

Deja un comentario

*